English 

  

Ogrevanje - novogradnje

Neustrezno načrtovanje ogrevanja in prezračevanja lahko vpliva na udobje in kvaliteto bivanja. V primeru neustrezne izbire opreme in slabe izvedbe se kaj hitro soočimo s težavami kot so, previsoka ali prenizka temperatura v objektu, šumi v prezračevalnih kanalih, prenos zvoka med sobami in slaba neučinkovita regulacija.

V Klima Petek d.o.o. smo pripravili celovito energetsko rešitev za ogrevanje objekta s toplotno črpalko, ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji in prezračevanje v enotnem sistemu z enostavno in učinkovito regulacijo. Vodilo pri zasnovi je bilo: čim večja učinkovitost s čim nižjo investicijo. Stroški ogrevanja so tako najnižji, saj do osemdeset odstotkov toplote, ki jo z zračenjem drugače izgubimo, s pomočjo rekuperatorja vrnemo v objekt. Sistem je še posebej primeren za nizkoenergetske in pasivne hiše, ga je pa možno aplicirati tudi v katerokoli novogradnjo.

Nizko temperaturna toplotna črpalka, deluje kot srce sistema in povezovalni element celote. S svojim delovanjem in možnostjo reverzibilnosti skrbi za ogrevanje in hlajenje ter za pripravo tople vode v času ko nam sonce ne postreže z dovolj energije za pripravo sanitarne vode s kolektorji. Karakteristike toplotne črpalke, kot so nizki stroški obratovanja, hitro povračilo investicije, visoki izkoristki, kompaktnost in okolju prijazna tehnologija so atributi, ki bodo ob spoznanju navdušili vsakega, še tako zahtevnega posameznika.

Če je toplotna črpalka srce, lahko za rekuperator trdimo da so pljuča sistema. Z rekuperatorjem kontroliramo distribucijo svežega zraka v objekt in hkrati preprečimo neželene izgube energije, ki se nahaja v ''umazanem'' zraku, ki ga odvajamo. Sveži zrak, ki ga tako dovedemo pozitivno vpliva na počutje oseb, ki živijo in ustvarjajo v takšnem okolju, saj je dokazano, da lahko onesnaženost zraka v zaprtih prostorih brez prezračevanja, nekajkrat preseže vrednosti onesnaženosti zunanjega zraka v zimskih mesecih. Prezračevanje ne služi zgolj izmenjavi zraka ampak ima tudi funkcijo pohlajevanja v poletnih mesecih. Zrak s pomočjo toplotne črpalke in izmenjevalca, ki ga namestimo v kanalskem razvodu za rekuperatorjem, tako ohladimo na želeno temperaturo.


Da bi iz obnovljivih virov iztisnili maksimum in tako stroške ogrevanja, hlajenja in prezračevanja znižali na minimum dopolnimo sistem s sončnimi kolektorji s katerimi ob dovolj visoki aktivnosti sonca skozi vse leto brezplačno segrevamo sanitarno vodo.